Achtergrond van het sprookje

Maurice Maeterlinck, die in 191 de Nobelprijs voor literatuur kreeg, heeft in 1905 het theaterstuk geschreven en het werd in 1908 voor het eerst opgevoerd in een avant-garde-theater in Moskou. Het kende meteen een stormachtig succes. Vooral in Rusland, Engeland, de Verenigde Staten en Japan verwierf het met de jaren een cultstatus.

Het stuk zou de jury in Stockholm finaal over de streep trekken om de Nobelprijs voor Literatuur in 1911 aan Maeterlinck toe te kennen en hoewel de Eerste Wereldoorlog de optimistische boodschap van de Blauwe Vogel fnuikte, herrees hij meteen daarna in New York als opera. Er volgde een ware Blue Bird mania in Amerika en Engeland, waar Maeterlincks vogel tot op vandaag het populairste gelukssymbool blijft. Zelfs Paul McCartney zong ooit ‘I’m a bluebird’.

Door de jaren werd het vertaald in liefst vijfentwintig talen en in Japan raakte het mettertijd verankerd in het collectieve geheugen en in de populaire cultuur. Sinds 1911 werd het er meer dan honderd keer uitgegeven. Het is nog steeds erg geliefd als kinderverhaal, manga en anime. Ook in Rusland zijn Tyltyl en Mytyl nog springlevend. België wordt er zelfs “Het land van de Blauwe Vogel” genoemd.

Onlangs werd het verhaal ook enkele keren herschreven in een nieuw jasje gestoken:

Rien Broere in 1997 in opdracht van de vereniging van Mytyl- en Tyltylscholen en Do van Ranst in 2007.

Zie ook: http://www.scholieren.com/boekverslag/44633 en

http://www.pluizer.be/kinderboeken-jeugdboeken/de-blauwe-vogel

Het succesverhaal werd ook enkele keren verfilmd, onder meer The Blue Bird in 1940 met Shirley Temple als Mytyl en in 1976, in regie van George Cukor en met Elizabeth Taylor als heks en fee. Deze versies konden echter de stille film van Maurice Tourneur uit 1918 niet overtreffen. De Vlaamse filmregisseur Gust Vanden Berghe verraste nog niet zo lang geleden het publiek van het filmfestival in Cannes met een nieuwe frisse Blue Bird.

Maurice Maeterlinck biografie:

https://stad.gent/sites/default/files/page/documents/Biografie%20Maeterlinck.pdf:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken