Stichting vrienden van Gatagara / HVP Gatagara in Rwanda

 

 Het centrum Home de la Vierge des Pauvres verzorgt en begeleidt kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking, veelal ontstaan door een verwonding of de ziekte Polio.

HVP Gatagara bestaat sinds 1960 en ligt op zo’n  100 kilometer van de hoofdstad Kigali.

Patiënten van 4 tot 20 jaar kunnen er terecht voor een operatie, voor revalidatie of het verkrijgen van een prothese of orthese.

 

 

 

Tijdens de soms jarenlange revalidatie krijgen jongeren de kans om onderwijs te volgen en een beroep te leren. Er is een lagere school, maar ook zijn er opleidingen tot bijvoorbeeld laborant, lasser, elektricien, kapper en schoonheidsspecialist, evenals een informaticaopleiding. Op deze manier kunnen de patiënten na hun revalidatie beter integreren in de maatschappij. Binnen het HVP is ook een school voor blinden waar zij leren om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

 

Kinderen uit geheel Rwanda komen naar het centrum om dit lopend weer te verlaten. Hun kansen in de maatschappij nemen toe door hun opleiding en revalidatie. Zonder het centrum zouden zij veroordeeld zijn tot bedelen of criminaliteit.

 

In het internaat van HVP Gatagara verblijven zo’n 200 kinderen met een beperking. Ook kinderen uit de omgeving kunnen er lager onderwijs volgen. Op deze manier wordt er contact gemaakt met de lokale leefgemeenschap en wordt de positieve beeldvorming van mensen met een beperking bevorderd.

Op jaarbasis word

 

en in het HVP zo’n 3000 mensen behandeld en krijgen ongeveer 800 kinderen onderwijs.

 

In Rwanda is veel armoede en daardoor is het lastig voor het HVP om voldoende geld in te zamelen om het centrum draaiende te houden. Ze zijn voor een

 

groot deel afhankelijk van donateurs.

Het onderwijzend personeel wordt betaald door het ministerie van onderwijs, maar voor alle kosten daaromheen is het centrum verantwoordelijk.

De Mytylschool Roosendaal en Stichting de Blauwe Vogel hebben voor dit doel contact met orthopedisch chirurg in ruste Marc Speeckaert. Hij is jarenlang voor de stichting Artsen Zonder Vakantie in actie gekomen in verschillende Derde Wereldlanden. Op dit moment is hij bezig met de opbouw van een orthopedisch atelier en de uitbouw van het revalidatie- en fysiotherapiecentrum.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken